VIG: БУЛСТРАД ЖИВОТ VIG Services Bulgaria DV Asset management DV Invest ПОК Доверие
Начало | АКТУАЛНО | Другите за нас | Булстрад с 25% ръст за 2008 г.
CALL CENTER
0800 11 111

Булстрад с 25% ръст за 2008 г.


Компаниите от групата на Vienna Insurance Group очакват ръст през първите три месеца на тази година.

Най-големият застраховател у нас ЗАД Булстрад отбеляза ръст на премийния приход от 25% през 2008 г. Това стана ясно при представянето на финансовите резултати на българските компании, които са част от австрийската застрахователна група Vienna Insurance Group (VIG). По думите на Румен Янчев, изпълнителен директор на Булстрад, според предварителните данни всички компании, собственост на VIG у нас, ще реализират ръст и за първото тримесечие на 2009 г. 

Застрахователният специалист добави, че от октомври 2008 г. се забелязва лек спад в редица застраховки, но според него има сектори, които не могат да си позволят лукса да не подновят застраховките си. Ще има период, в който нови полици почти няма да се сключват, затова от Булстрад насочват усилията си към по-качественото обслужване на старите клиенти, обясняват още от компанията.

Специалистите от Булстрад са открили през последните години връзка между растежа на БВП и ръста в приходите на застрахователния сектор. Според Румен Янчев тази връзка е в съотношение 1:4. Така той очаква, ако през 2009 г. се реализира 2% ръст на икономиката, то в застраховането увеличението да бъде около 6-8%.

Що се отнася до животозастраховането - бизнесът на VIG бележи 12.2% ръст през 2008 г. Светла Несторова, изпълнителен директор на Булстрад Живот, разкри, че през първото тримесечие на тази година кризата се отразява най-вече откъм старите клиенти. Несторова обаче обясни, че благодарение на водената последователна политика и усъвършенстването на продуктите и каналите за продажба се очаква 10% ръст и през първото тримесечие на 2009 г.

Въпреки сериозните проблеми на сектора, в който работи третата компания от групата на VIG - Булстрад Здраве, също приключва годината с лек ръст. Николай Мишкалов, изпълнителен директор на компанията, обясни, че 20 здравни дружества са прекалено много за пазар от порядъка на 25 млн. лв. Според него проблемите в сектора се решават много бавно, като се стига до абсурдни ситуации, които постоянно бавят здравните реформи.

В момента текат сериозни оптимизационни процеси, като е възможно част от компаниите от групата да се слеят, ако икономическата логика покаже по-голяма синергия и ако надзорният орган позволи това. Възнамеряваме скоро да предлагаме застрахователни продукти в Гърция, Испания и Португалия, но там ще разчитаме и на подкрепата на VIG, завърши Янчев.


В. Пари бр.63 от 03.04.2009

WSVV LOGO
VIG
ЗА КОНТАКТ ФОРУМ ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ ЮРИДИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ