VIG: БУЛСТРАД ЖИВОТ VIG Services Bulgaria DV Asset management DV Invest ПОК Доверие
Начало | АКТУАЛНО | Другите за нас | "Виена Иншурънс Груп" събра 303 млн. лева у нас
CALL CENTER
0800 11 111

"Виена Иншурънс Груп" събра 303 млн. лева у нас


Българските компании от групата на "Виена Иншурънс Груп" (Vienna Insurance Group) ще преследват през 2009-а повишаването на ефективността и оптимизирането на дейността си. От няколко месеца е в ход реорганизация на акционерната структура на дъщерните институции. Още в края на 2008 г. бе съобщено, че австрийският гигант е решил да изкупи акциите на "Ти Би Ай Ейч" (TBIH) от застрахователните компании от групата в Албания, България и Хърватия. Самата "Виена Иншурънс Груп" притежава от собствеността на "Ти Би Ай Ейч" 60%, а миноритарният дял от 40% е собственост на "Кардан Файненшъл Сървисиз" (Kardan Financial Services B.V.).

Чрез сегашната си сделка австрийците ще изкупят в България индиректно притежаваните от "Ти Би Ай Ейч" акции в ЗАД "Булстрад" (около 97%) и ЗАД "Булстрад Живот" (около 90%). Обмисля се възможността ЗК "Български имоти-Живот" бъде погълната или да влезе под шапката на ЗАД "Булстрад Живот". Неотдавна в Комисията за защита на конкуренцията постъпи уведомление за намерението за тази концентрация. По думите на Клаус Мюледер, който е изпълнителен директор и член на управителния съвет на ЗАД "Булстрад", целта на трансформацията е двамата акционери да се съсредоточат върху дейностите, в които са се специализирали. С други думи, "Виена Иншурънс Груп" ще отговаря за компаниите, които се занимават със застраховане, а "Кардан" ще насочи вниманието си основно към пенсионното осигуряване и инвестициите. Мюледер обясни, че ефектите от тази реорганизация ще са многобройни и даде за пример счетоводното отчитане, което вече ще става не през "Ти Би Ай Ейч", а директно пред "Виена Иншурънс Груп".

За оптимизиране естествено се мисли и на местно ниво. "В края на 2008 г. започнахме задълбочен анализ на дейността на всички дружества от групата. Смятаме, че не е правилно на четири различни места (бел. ред. - в двете общозастрахователни и в двете животозастрахователни компании у нас) да се правят разходи за едно и също нещо. Затова мислим по какъв начин можем да интегрираме процесите, които са еднакви за четирите дружества", обясни председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД "Булстрад" Румен Янчев. В този контекст групата не се е отказала и от намерението си да обедини всичките си български дъщерни институции под един покрив.

Изпълнителният директор на ЗАД "Булстрад Живот" и ЗК "Български имоти - Живот" Светла Несторова пък заяви, че не е изключено операциите на двете дружества да се интегрират, ако контролните органи дадат зелена светлина за това. Тя не изключи и възможността портфейлът на втората компания да се влее в този на първата.

Финансовите резултати на българските дружества, част от групата на "Виена Иншурънс Груп", бяха представени от топмениджърите им в четвъртък (2 април).

За 2008 г. четирите дъщерни институции на австрийците у нас отчитат общ премиен приход в размер на около 302.69 млн. лв., от които 274.14 млн. лв. са в общото, а 28.55 млн. лв. - в животозастраховането. ЗАД "Булстрад" е лидер в общото застраховане с привлечени премии за близо 222 млн. лева. Това е с 25% повече в сравнение с 2007 година. Това му осигурява пазарен дял от около 14-15 процента. Приходите на другото общозастрахователно дружество - ЗК "Български имоти", са 52.2 млн. лв., или с 2.6% повече от 2007 година. ЗАД "Булстрад Живот" приключва 2008 г. с ръст на премиите от 12.18% - до 24.4 млн. лева. Увеличението на активите му спрямо 2007 г. е с близо 27%, а на брутните резерви - с 46 процента.

Въпреки влошаването на икономическата среда, мениджърите на компаниите на "Виена Иншурънс Груп" очакват ръст и през първото тримесечие на 2009 година. "Резултатите, които имаме, не изглеждат тревожни, макар че се наблюдават тенденции на спад при някои застраховки, като автомобилните, авио и карго полиците. В други сектори обаче икономическите агенти не могат да си позволят да останат незастраховани", коментира Румен Янчев. По думите му борбата сега е не толкова за нов бизнес, колкото за задържането на старите клиенти.


В.Банкеръ бр.13 от 04.04.2009 г.

WSVV LOGO
VIG
ЗА КОНТАКТ ФОРУМ ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ ЮРИДИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ