Наградата “Гюнтер Гайер” за социалнo съзнание 2019

Наградата “Гюнтер Гайер” за социалнo съзнание 2019

Наградата “Гюнтер Гайер” за социалнo съзнание 2019

От създаването си през 2012 г. наградата “Гюнтер Гайер” за социално съзнание се фокусира върху отговорността на компаниите в Групата за подкрепа на различни социални каузи. Наречена на името на Председателя на Управителния съвет на Wiener Städtische Versicherungsverein, наградата се връчва всяка година на три компании от Групата на VIG за изключителна им подкрепа оказана в полза на обществото чрез социалните дейности, извършвани от тях или техни служители. Както и в предходните години, през 2019 г. носителите на наградата се отличават със изключителен принос към обществото.

 

Здрави деца и младежи

Компанията от Групата на VIG в Босна и Херцеговина Vienna Osiguranje провежда вече за трети път своето съревнование в цялата страна, наречено „Здрави деца в здравословни училища“. Целта на инициативата е да подпомогне справянето с наднорменото тегло и липсата на физическа активност сред децата и младежите, един широко разпространен проблем в Босна и Херцеговина. В съревнованието могат да участват всички основни училища в страната, като изпращат своите идеи и планове за насърчаване на здравословен живот сред учениците. Благодарение на участието на известни личности от спорта и телевизията, както и на специално създадена страница във Facebook, този проект получава широко общественото внимание. Училищата победители следва да използват средствата от наградата за реализация на своите планове, които този път включват създаване на градина за отглеждането на билки за чай, закупуване на водни филтри, позволяващи на учениците да пият водата в училището, и различно групиране на учениците за спортни дейности и физическо обучение, конкретно по отношение на деца със специални нужди. Сред акцентите на кампанията е и участието на училищата в кулинарно шоу по националната телевизия, както и екскурзия до морето. Съревнованието „Здрави деца в здравословни училища“ има различен фокус всяка година. Усилията на Vienna Osiguranje за насърчаване на здравословен начин на живот сред децата и младежите донасят на компанията златната награда „Гюнтер Гайер“ за социално съзнание за 2019 г.

 

Спасяване на живот по пътищата в Полша

Полската компания на VIG Compensa, чийто портфейл включва автомобилно застраховане, се фокусира върху подобряване на пътната безопасност в страната. Компанията е организирала кампания за повишаване на обществената информираност относно този сериозен проблем, заедно с получената подкрепата от Националния съвет за пътна безопасност на Полша (KRBRD) и има за цел да достигне до всички групи от населението. Инициативата включва редица дейности, в които са ангажирани и служителите на Compensa, като например организация на информационни събития на местата за престой и услуги по автомагистралите, разпространението на информационни материали на локации с повишена опасност от ПТП, обучение за предоставяне на първа помощ, осигуряване на аптечки и материали за първа помощ на местата за престой и услуги по пътищата, както и състезания за пътна безопасност. Кампанията включва различни телевизионни реклами с участието на известни личности, а полското национално радио се е съгласило да участва като медиен партньор. Около 10 000 участника общо са преминали 21 мини-курсове за оказване на първа помощ, а 650 души са завършили еднодневни семинари за първа помощ. От тези две инициативи за първа помощ са се възползвали и около 500 служители на Compensa. За своя изключителен проект компанията е отличена със сребърната награда „Гюнтер Гайер“ за социално съзнание за 2019 г.

 

По-добро бъдеще за децата в Албания

Бронзовото отличие се връчва на компанията Sigma Interalbanian в Албания за значителните й усилия в помощ на деца в риск от бедност. Компанията си сътрудничи с албанската благотворителна организация „Различен уикенд“, която свързва Sigma Interalbanian с отдалеченото планинско селце Мамел, където може да се стигне единствено по много бедни, черни пътища. За да достигнат единственото училище в района, на децата от Мамел се налага да пътуват всеки ден общо 80 минути за отиване и връщане. При лошо време, обаче, децата често остават по домовете си, поради трудните пътни условия. Затова Sigma Interalbanian заплаща за училищен автобус, като по този начин осигурява редовното присъствие на децата в училище и допълнително организира събиране на дарения като дрехи, книги и храна. С цел мотивиране на родителите да се отнасят по-ангажирано към образованието на децата си, използването на безплатния училищен автобус е обвързано с едно условие: оценките на учениците трябва да са достатъчно високи за преминаване в следващия клас. 

Освен това Sigma Interalbanian е осигурила и средства на организацията „Различен уикенд“ за закупуване на нови прозорци за център за обучение. Компанията също така от много години работи в тясно сътрудничество с Албанската фондация за децата, финансира лечението на деца с аутизъм и предоставя подпомагане в различни сфери, като например за публикуването на албански език на книга за родителите на деца с аутизъм. Sigma Interalbanian също си сътрудничи с Червения кръст и спонсорира кухня с топла храна за хора в нужда.

 

Общият награден фонд за златното, сребърното и бронзовото отличие “Гюнтер Гайер“ за социално съзнание възлиза на 100 000 евро. Всички наградни средства са предназначени за социални проекти и се връчват с цел насърчаване на компаниите да продължат изключителните си усилия в тази насока. 

© Wiener Städtische Versicherungsverein